Moda na zdrowe odżywianie trwa od kilku lat. Należałoby jednak powiedzieć, że to nie tylko chwilowa moda, ale świadomość tego, co dla naszego organizmu dobre i zdrowe. Nasze samopoczucie, kondycja, wygląd w dużej mierze zależą od tego, co jemy, ile i jakich składników odżywczych sobie dostarczamy. Pomóc nam w tym mogą tzw. Superfoods. Co to takiego i jakie miejsce w tej grupie produktów zajmuje olej konopny? Hemplo w tekście odpowiada na najważniejsze pytania w tym temacie.
Skąd się bierze olej konopny?
Olej, bogaty w dobre kwasy, witaminy i związki mineralne, to pożądany składnik w naszej codziennej diecie. Znamy olej rzepakowy, słonecznikowy czy lniany. Na sklepowych półkach można również, od pewnego czasu, znaleźć olej konopny. Co to takiego i z jakich konopi jest pozyskiwany?
Olej konopny wytwarzany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion konopi siewnych. Nie ma działania psychoaktywnego!
Co jeszcze musisz wiedzieć?
Uprawa konopi siewnych jest w Polsce legalna i bezpieczna. Rolnik, po uzyskaniu odpowiedniego pozwolenia, może uprawiać konopie siewne (określoną odmianę – znajdującą się w katalogu dopuszczonych odmian).
Olej konopny jest produktem spożywczym i z całą pewnością nie ma nic wspólnego z marihuaną.
Jak dokładnie wytwarza się konopny olej?
Stosuje się specjalistyczne prasy, nasiona są wrzucane do dużego pojemnika i miażdżone. Olej wycieka przez specjalne otwory w urządzeniu.
Olej konopny ma orzechowy posmak i zielono – brązowy kolor. Należy go spożywać na surowo, bez podgrzewania.
Skład oleju konopnego
Olej konopny zaliczamy do tzw. Superfoods, czyli produktów naturalnych, nieprzetworzonych, bogatych w cenne składniki odżywcze. I właśnie taki prozdrowotny profil wykazuje olej pozyskiwany z konopi siewnych. Co konkretnie kryje się w oleju konopnym?
- witaminy – np. A, B, E, K,
- składniki mineralne – np. wapń, cynk, magnez, fosfor,
- białko,
- dobre kwasy – omega-3, omega-6,
- fosfolipidy.
Zobacz całościowy skład oleju konopnego:

w kosmetologii – Joanna Caputa,
Agnieszka Nikiel-Loranc
Taki skład może wiele, prawda. Olej konopny doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni (o tym będzie w kolejnym akapicie), ale też dobrodziejstwo wskazanych w tabeli składników znajduje zastosowanie również w kosmetologii (kremy, maści itp.). Olej konopny doskonale odżywia i regeneruje skórę.
Tylko jeszcze jedna uwaga – często pojawia się pytanie – Czy olej konopny to olejek CBD?
Zapamiętaj:
Nie, są to dwa różne produkty, olej konopny pozyskiwany jest z nasion, a olejek CBD z kwiatostanów na drodze ekstrakcji.
Sprawdź olejki CBD na hemplo – porównywarka konopna.
Jak możesz wykorzystać olej konopny w kuchni – jego zalety

Olej z nasion konopi warto stosować na co dzień, ponieważ jest to produkt naturalny, zdrowy, bezpieczny i zawiera mnóstwo cennych związków. Oczywiście, stosujemy go z umiarem, czyli np. 1-2 łyżki dziennie. Stosowany w nadmiarze może wywołać nieprzyjemne skurcze brzucha i biegunkę. Można go pić, ale najlepiej smakuje dodany do potraw. Jakich?
Dodaj olej konopny do sałatki, owsianki lub polej nim zupę, kaszę lub ziemniaki. Możesz również dodać łyżeczkę oleju konopnego do warzywnego koktajlu.
Pamiętaj tylko, by na oleju konopnym nie smażyć i nie gotować – starci swoje cenne wartości.
A co na to badania?
Liczne badania podkreślają terapeutyczny profil oleju konopnego. Wpływa on korzystnie na odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.
Przeczytaj, co mówią prace naukowe o właściwościach oleju konopnego:
Zawarte w oleju tokoferole, karotenoidy, sterole i polifenole są antyoksydantami, dlatego stanowią cenne składniki diety osób w każdym wieku, a szczególnie osób aktywnych fizycznie, ze względu na neutralizacje wolnych rodników.
Ponadto olej konopny dostarcza dużą ilość NNKT. Niedobór NNKT może przyczynić się do powstawania chorób skórnych, wpłynąć na zaburzenia odporności organizmu,
Znaczenie terapeutyczne i kosmetyczne oleju konopnego – Anna Kurek-Górecka, Radosław Balwierz, Paulina Mizera, Maciej Nowak, Ewa Żurawska-Płaksej
może powodować problemy sercowo-naczyniowe, a także zaburzenia pracy pozostałych narządów
i tkanek.
Szukasz przepisu na pożywne dania z wykorzystaniem oleju konopnego? Pomoże hemplo.pl – zajrzyj do naszej rubryki Kącik kulinarny. Znajdziesz tam m.in. przepis na pesto z oleju konopnego, sałatkę z kozim serem, granatem i mango polaną olejem konopnym.
Zastanawiasz się, czy warto włączyć do swojej codziennej diety olej konopny?
Owszem. W jednym, naturalnym produkcie zajdziesz wszystko, czego potrzebuje organizm, by prawidłowo funkcjonować. Solidną porcję witamin, białka i kwasów. Olej ma przyjemny smak i zapach, zatem dobrze komponuje się z wieloma daniami. I co ważne, olej konopny nie jest bardzo drogi (koszt butelki oleju to ok. 20 zł).
Podsumowując wiedzę na temat oleju konopnego, zapamiętaj:
- olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi siewnych – jest legalny, nie ma działania psychoaktywnego,
- to produkt spożywczy (może być też wykorzystywany w sektorze kosmetycznym),
- oleju nie należy podgrzewać – nie smażymy na oleju konopnym,
- jest doskonałym dodatkiem do owsianki, zupy, koktajli, sałatek, kasz itp.
- najlepiej przechowywać olej konopny w butelce z ciemnego szkła, ograniczyć dostęp światła i promieni słonecznych,
- olej konopny zaliczany jest do Superfoods – nieprzetworzonej żywności o prozdrowotnym profilu – wykazuje m.in. działanie przeciwzapalne oraz poprawiające odporność i kondycję całego organizmu.